Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Srijeda, 21 Mart 2018 14:57

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv rasizma

21. mart se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv rasizma, dan koji su ustanovile Ujedinjene nacije 1966. godine. Ovim danom se obilježava sjećanje na događaje koji su se odigrali 21. mart 1960. kada je, u Šarpvilu, u Južnoj Africi, policija otvorila vatru i ubila 69 ljudi koji su mirno protestvovali protiv zakona aparthejda o ispravama. “Borba protiv rasizma svuda, svaki dan, čitave godine“,
U istoriji rasizam je imao i institucionalnu formu, nastajao je u mješanim sredinama gde je sprovođena rasna segregacija i rasna diskriminacija. A najpoznatiji su primeri neki od djelova SAD i Južna Afrika.
U borbi protiv rasizma uključeni su mnogi pokreti, organizacije, pojedinci, pa su se vremenom razvile i političke orijentacije suprotne rasizmu. Liga naroda je jedna od međunarodnih organizacija koja se bavi mnogim gorućim pitanjima društva, a bila je i prva organizacija koja je predložila program za eliminisanje rasizma.
U modernom društvu rasizam se smatra nespojivim sa načelima liberalne demokratije. Zbog toga je institucionalni rasizam gotovo potpuno odbačen, ali to ne znači da rasistička verovanja još uvijek nisu prisutna u svijetu. Zato se svake godine podsećamo da svako ljudsko biće treba i mora da živi “u zemlji gde će ljudima da se sudi ne na osnovu boje kože, već na osnovu njihovog karaktera“.

Ove godine se u sklopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II" koji podržava Austrijska razvojna agencija kroz CARE International Balkans pridružujemo se i regionalnoj kampanji mjesec ženskog romskog aktivizma "I prava Romkinja su ljudska prava" .S tim u vezi danas smo u Tuzli na Korzu (Kod Gradske apoteke) organizovali uličnu akciju simbolično na Međunarodni dan borbe protiv rasizma

pogledano 1150 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo