Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 06 April 2018 12:58

Parlament F BiH:Prijem kod potpredsjedavajuće Švancer: povećati vidljivost Romkinja

U sklopu regionalne kampanje mjesec ženskog romskog aktivizma „I prava Romkinja su ljudska prava“ koji se implementira u sklopu regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II“ finansijski podržanom od Austrijske razvojne agencije kroz CARE International, Balkan predstavnice ženskog romskih organizacija ; Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla, Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog, Udruženje Romkinja „Đerdan“ iz Bugojna te direktorice CARE International Balkans su imale prijem kod  potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Vesne Švancer.

Razgovor između potpredsjedavajuće i predstavnica ženskih romskih organizacija  je tekao u cilju bolje vidljivosti, zapaženosti Romkinja jer trenutan njihov status je na margini društva.

Potpredsjedavajuća Zastupničkog doma PFBiH, Vesna Švancer, ponudila je nesebičnu pomoć pri rješavanju njihovih kompleksnih, složenih problema kako bi njihova društvena aktivnost bila zapaženija. Razgovarale su i o svim ostalim problemima iz oblasti obrazovanja, zdravstva i drugim problemima koji pogađaju ovu populaciju.

Zajednički su dogovorile Tematsku sjednicu na kojoj će se žene Romkinje predstaviti kao jednako aktivne u društvenoj zajednici kojoj pripadaju, dokazujući svoje znanje, sposobnosti, svu vrijednost i na taj način oboriti  predrasude  koje prate žene Romske populacije. Njihov status u društvu treba podići i putem zapošljavanja i na taj način riješiti jedan od bezbroj problema.

Potpredsjedavajuća , Vesna Švancer, zahvalila se aktivistkinjama na posjeti u kojoj su iskreno iznijele probleme koji tište žene Romkinje u nadi da će zajedničkim naporima pokušati iznaći rješenja postojećih problema.

pogledano 687 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo