Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 06 April 2018 13:06

U Narodnoj Skupštini Republike Srpske obilježen Svjetski dan Roma/kinja

 

Ženska romska mreža „Uspjeh“ i OSCE Misija U BiH  je 05.04.2018 u Narodnoj Skupštini Republike Srpske u Banja Luci upriličila svčeanost obilježavanja  Svjetskog dana Roma/kinja. Svjestki dan Roma/kinja je obilježen u sklopu regionalnog projekta „ Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II“ finansijski podržanom od strane Austrijske razvojne agencije kroz CARE International Balkans. Samom događaju su prisustvovali brojni predstavnici/e državnih, entitetskih, opštinskih institucija, predstavnici/e domaćih i međunarodnih organizacija.

Prisutni/e su imali priliku saznati više o radu ženske romske mreže, aktivnosti mjesec ženskog romskog aktivizma te značaju obilježavanja Svjetskog dana Roma/kinja za najbrojniju nacionalnu manjinu u BiH. Podsjećanja radi Svjetski dan Roma/kinja, 8. April, obilježava se u čast Prvog kongresa Roma/kinja, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u historiji Roma/kinja. Na tom kongresu sastali su se predstavnici/e Roma/kinja iz četrnaest zemalja svijeta.

 

Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Zastava se u donjem dijelu sastoji od zelene boje koja simbolizira zemlju (travu), a u gornjem dijelu od plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač predstavlja putovanja i migracije Roma/kinja. Službena himna Roma/kinja temelji se na staroj romskoj pjesmi “Đelem, Đelem” (idem, idem).

Prvi kongres Roma/kinja rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Naziv “Rom” izabran je kako bi se izbjegao naziv “Cigan” koji je poprimio negativno značenje.

Ženska romska mreža „Uspjeh“ tradicionalno svake godine obilježava ovaj značajni datum u historiji romske populacije kako bi se proslavila romska kultura i podigla svjest o problemima sa kojima se Romi/kinje suočavaju.

pogledano 723 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo