Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Utorak, 05 Juni 2018 11:19

Tematska sjednica "Položaj Romkinja u Bosni i Hercegovini"

U saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamenentarne skupštine BiH i ženskom romskom mrežom , a kao rezultat sastanka koji je održan sa nevedom komisijom (20.03.2018) organizovali smo i održali tematsku sjednicu pod nazivom »Položaj Romkinja u Bosni i Hercegovini« 04.06.2018 godine u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tematska sjednica je dio aktivnosti regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II" koji podržava Austrijska razvojna agencija kroz CARE INTERNATIONAL Balkans. 

U uvodnom obračanju prisutnima su se obratili; Maja Gasal Vrazalica, Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne Skupštine BiH, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Zastupničkog doma PSBiH Mirsad Isaković , Bruce G. Berton, šef misije OSCE-a u BiH, Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH i Gianluca Vanini, u ime delegacije Evropske unije u BiH. 

Život u BiH donosi višestruke izazove za Rome, koji su najbrojnija nacionalna manjina u našoj zemlji, a istodobno su društveno, ekonomski i politički najmarginaliziraniji, rečeno je na tematskoj sjednici. Kako je istaknuto, Romi, a posebno Romkinje, svakodnevno se suočavaju sa diskriminacijom i one se bore s ekstremnim siromaštvom, nasiljem u obitelji, maljoljetničkim brakovima, prisilnim prosjačenjem, kao i lošem pristupu obrazovanju i nezaposlenošću.

Tokom tematske sjednice naglašeno je kako je potrebno uvesti rodnu ravnopravnost prilikom izrade strateških dokumenata i akcionih planova za Rome i Romkinje u oblasti zdravstva, stanovanja, zapošljavanja i obrazovanja, kao i promijeniti metodologiju i uvesti obvezni monitornig njihovog provođenja.

Također, učesnici su naglasili i to da je potrebno propisati jasne kriterije i učiniti transparentnim i dostupnim proces izbora i imenovanja članova vijeća nacionalnih manjina. U tom procesu, rečeno je, treba uvesti mjere za ostvarivanje rodne ravnopravnosti kroz kvote, kao i o afirmirati žene za proces imenovanja u vijeća nacionalnih manjina.

pogledano 59 puta
+387 35 298 001

Adresa

Meše Selimovića 85
Meše Selimovića 85
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo