Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Ponedjeljak, 18 Juni 2018 13:39

Zdrava majka-sigurno djete

Inicijative su finansirane u sklopu projekta  „Podrška radu i jačanje kapaciteta ženska romske mreže Uspjeh u BiH“ koji je finansijski podržan od strane OAK Fondacije a implementira ga Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla. 

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa »Budi mi prijatelj« u dugogodišnjem radu i realizaciji drugih projekata  uočilo je  da veliki broj mladih iz romskih zajednica olahko stupa u sexualne odnose a da nisu svjesni posljedica poput neželjenih trudnoća ili spolno-prenosivih infekcija. Sve ovo je rezultat zato što se sexualnost i reproduktivno zdravlje smatraju Tabu temom u romskoj zajednici, te da i sami roditelji ne savjetuju svoju djecu kako da se zaštite. Danas je dostupnost ovih informacija veoma lahka budući da imamo centre za dobrovoljno, povjerljivo, savjetovanje i testiranje na spolno-prenosive infekcije ali nažalost ovi centri se nalaze u većim gradovima poput Sarajeva, Zenice, Banja Luke i Tuzle tako da su nedostupni za Rome/kinje koji žive u manjim sredinama. Međutim, stavovi mladih osoba su da se njima ne može desiti zaraza spolno prenosivih  infekcija, neželjenih ili ranih trudnoća i da im te informacije nisu potrebne ali broj prekida neželjenih trudnoća  u Bosni i Hercegovini je u porastu što zapravo pokazuje nivo znanja iz ove oblasti.

Ovim putem Vas sa zadovoljstvom obavještavamo da je Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ U sklopu projekta  „Podrška radu i jačanje kapaciteta ženska romske mreže Uspjeh u BiH“ koji je finansijski podržan od strane OAK Fondacije a implementira ga Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla. dana 13.06.2018. godine sa početkom u 17 sati u prostorijama Udruženja, implementiralo malu inicijativu „Sigurna majka, zdravo dijete“.

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” održala je edukacije na teme reproduktivno zdravlje i korištenje kontraceptivnih sredstava zaštite od sexualno prenosivih bolesti i planiranje porodice.

Smatrali smo da je potrebno da se realizujemo ovu inicijativu na našem području jer smo u zadnjem periodu imali veliki broj mladih osoba koje su nam se obratile jer im je bila potrebna pomoć pri ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, uglavnom radilo se o mladim osobama koje su maloljetne i trudne.
Ono što smo uspjeli jeste da smo preko biroa za zapošljavanje nekima uspjeli da pomognemo u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu ali tu se nismo zaustavili.

Pored edukacija, tim UGORIV “Budi mi prijatelj” kao simboličnu pomoć budućim roditeljima, zahvaljujući maloj  Inicijativi koja je finansirana u sklopu projekta  „Podrška radu i jačanje kapaciteta ženska romske mreže Uspjeh u BiH“ koji je finansijski podržan od strane OAK Fondacije a implementira ga Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla.  ali i preduzeću Violeta d.o.o. uspjeli smo našim budućim roditeljima obezbijediti starter paket za novorođenčad.

 

pogledano 82 puta
+387 35 298 001

Adresa

Meše Selimovića 85
Meše Selimovića 85
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo