Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 03 Avgust 2018 11:02

Donja Gradina, sjećanje na logore smrti i veliko stradanje Roma

Pomen u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice organizovalo je Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla u saradnji sa ženskom romskom mrežo „Uspjeh“ uz podršku OAK Fondacije i Misije OSCE u BiH. U prisustvu predstavnika/ca romskih udruženja iz cijele BiH, polagnjem vijenaca i cvijeća i prigodnim govorima, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.
02.08. 1944. godine, u jednoj noći u koncentracionom logoru Aušvic, ubijeno je 2.897 Roma. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu u Evropi od strane nacističkih režima ubijeno pola miliona Roma.
Ovo je drugi put da se u BiH obilježava Dan sjećanja na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Ove godine skromno, ali i dostojanstveno obilježen je ovaj tragični datum važan u istoriji romskog naroda.
Masovna hapšenja Roma na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i njihove deportacije u Jasenovac, počele su u maju 1942. godine. U ovom sistemu logora smrti na najsvirepiji način ubijeno je njih oko 40 hiljada, rekao je viši kustos u Spomen području Donja Gradina, Dejan Motl, koji je nakon polaganja vijenaca, održao predavanje o stradanju Roma u Donjoj Gradini.
Ovo stratište, u kome su stradali Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti, posjetili su predstavnici Roma iz cijele BiH, došavši da odaju počast svojim sunarodnicima i precima koji su na najmonstruznije načine i ubijani u Donjoj Gradini.
Obilježavanju Dana sjećanje na stradanje Roma tokom Drugog svjetskog rata prisustvovali su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić i predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za ljudska prava, Borislav Bojić
pogledano 962 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo