Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Ponedjeljak, 10 Septembar 2018 14:22

Podrska obrazovanju za 50 romskih učenika/ca

U sklopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II" koji podržava Austrijska razvojna agencija kroz CARE International Balkans , i ove godine Udruzenje zena Romkinja "Bolja buducnost grada Tuzla je pružilo podršku obrazovanju romskih učenika/ca u osnovnim, srednjim skolama te jednu studenticu na fakultetu kroz nabavku školskog pribora. 

Obrazovni sistem u BiH nema posebne planove i programe koji bi podržali i pomogli obrazovanje romske djece. Ali, postoji Akcioni plan BiH o obrazovnim potrebama Roma koji je u julu 2010. usvojilo Vijeće ministara BiH. Sredstva za obrazovanje se ne izdvajaju iz državnog budžeta, već je ta oblast u potpunosti prebačena na entitetska i kantonalna ministarstva, te distrikt Brčko.
I opet, problem je novac – jer sredstva koja se izdvajaju iz nadležnih ministarstava nisu dovoljna da podrže upis, pohađanje i završetak škole sve romske djece. 
 
Iz pomentog razloga jos uvjek postoji potreba za ovakvom asistencijom i podrskom jer kako i sami roditelji kaži to im je jedna briga manje. cilj ovih aktivnosti je ujedno i smanjene razlike izmedju roske i neromske djece u školama ali i promocija obrazovanja. 
 
Sretan početak nove školske godine i puno uspjeha svim učenicima/ama želi tim Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla !
pogledano 636 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo