Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Četvrtak, 27 Septembar 2018 11:05

Analiza uticaja i potencijala programa i projekata iz oblasti zdravstvene zaštite u romskim zajednicama u Tuzli

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle organizovalo je 26.09.2018 u Dramar centru prezentaciju rezultata istraživanja "Analiza uticaja i potencijal programa i projekta iz oblasti zdravstvene zaštite u romskim zajednicama u Tuzli". istraživanje je urađeno na broju od 300 ispitanika o zdravstvenom osiguranju. 

 Rezultati istraživanja su pokazali poražavajuće rezultate jer na 300 odraslih ispitanika njih 21 nemaju zdravstveno osiguranje. Također, jedno od pitanja bilo je vezano za djecu. Tako smo utvrdili da 12 posto djece od ispitanika nije u sistemu zdravstvenog osiguranja iako je dobro poznato da zakon predviđa osiguranje za svu djecu predškolskog uzrasta, istakla je Bajramović dodajući da u ovom udruženju nisu zadovoljni dobijenim rezultatima obzirom da se implementiraju brojni projekti o zdravstvenoj zaštiti Roma. Još uvijek je znači veliki broj onih koji nisu pokriveni zdravstevnim osiguranjem. Kroz ovaj projekat smo također htjeli da saznamo zašto je broj neosiguranih lica tako visok. Mnogi od ispitanika su kazali da nisu informisani, neki zbog nedostatka dokumentacije nisu osigurani, dosta domaćinstava nije legalizovano i to su samo neke od prepreka koje onemogućavaju ne samo Romima, nego i ostalima da uđu u sistem zdravstvene zaštite. 

pogledano 664 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo