Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Utorak, 06 Novembar 2018 08:56

Obilježen Svjetski dan romskog jezika: Važnost očuvanja tradicije, kulture i historije

Povodom 5. novembra, Svjetskog dana romskog jezika, Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, organizovalo je svečanost kojom ovo Udruženje već petu godinu zaredom obilježava ovaj značajan dan. 

Manifestacija je bila kulturno-edukativnog karaktera, sa namjerom ukazivanja na važnost očuvanja tradicije jezika, kulture i historije romskog naroda. Dogadjaj je podrzan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.  

Obilježavanju su prisustvovale mnoge institucije kako sa lokalnog tako i sa državnog nivoa. Prisutni su imali priliku da čuju o bogatoj romskoj književnosti od regionalnih romskih književnika : Alija Krasnići, Dr. Marija Aleksandrović i Bajram Haliti, a također su imali priliku da vide nastup - Hor-polaznici Pjevačkog studija Mladih Tuzle pod rukovodstvon Anele Huremovic, magistrice engleskog jezika i knjizevnosti. Izvođenje Đelem đelem i Ederlezi,
Preformans JU OŠ „Mihatovići“ – ritmika Bruno Mars i dramski komad Mamini leptiri ,
Preformans JU osnovna škola Mejdan, Izložbu slika, romskog umjetnika Mersuda Selmana i izložba „Drvo života“ , recitacija Udruženja Romkinj,

Kroz cijeli program prisutne je vodila naša nagradjivana BH novinarka  Maja Nikolić

Opća Skupština UNESCO-a je 7. novembra 2015. godine prihvatila 5. novembar kao Svjetski dan romskog jezika. Inače Romski jezik pripada indijskom jezičnom stablu. Proizašao je iz prakrta (novoindijskog jezika), koji vodi porijeklo iz Sanskrita. Po dolasku Roma na Balkan (pretpostavlja se u XIV-XV vijeku) na jezik utiču jezici okolnih naroda- slavenskih, turskog, grčkog, rumunskog i mađarskog. Jezik sadrži dosta riječi koje su posuđene iz lokalnih jezika. 

 

 

pogledano 652 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo