Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Utorak, 09 April 2019 12:38

Sarajevo / Uličnim performansom Romkinje skrenule pažnju na loš položaj i diskriminaciju

Povodom Svjetskog dana Roma i Romkinja, ženska romska mreža "Uspjeh" u Bosni i Hercegovini uz podršku OAK fondacije i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirale su ulični performans "Moje je pravo, a ne privilegija" u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra (SCC).

Cilj ovog događaja je promocija poštivanja različitosti i borbe protiv diskriminacije.

Učesnici/e su skrenuli pažnju javnosti na loš položaj i diskriminaciju Romkinja. Ovaj događaj je ujedno i završni događaj kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma.

"Mi se borimo za bolji položaj u bh. društvu, jer je to naše pravo a ne privilegija - život bez nasilja, život bez siromaštva i život bez diskriminacije. Romkinje su izložene višestrukoj diskriminaciji, po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa i svaka diskriminacija bilo koga od nas, usmjerena je protiv svih nas i prilika je da pokažemo koliko smo solidarne", kazale su iz Ženske romske mreže "Uspjeh".

Poruke koje žele poslati ovogodišnjom kampanjom su da Romkinje imaju pravo na život bez nasilja, pravo na političku participaciju, pravo na život bez diskriminacije i pravo na život bez siromaštva.

 

 

 

 

pogledano 628 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo