Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 13 Decembar 2019 09:07

U Tuzli odrzana ulična akcija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Hladno vrijeme i padavine nisu spriječili članove/ice  udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla  da izađu na Trg Slobode i prirede performans i da na ovaj 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava pošalju poruku da su među najugroženijim kategorijama našeg društva.

Simboličnim organizovanjem ovog dogadjaja na dan ljudskih prava željeli smo  skrenuti pažnju javnosti na položaj Romkinja u BiH. Romkinje kao i sve druge žene u BH društvu se nalaze u težem položaju od muškaraca u pitanju zapošljavanja, obrazovanja,političkog učešća, znatno su češće žrtve nasilja ali i u svim drugim sferama života teže ostvaruju svoja prava. Međutim, Romkinje pored svega navedenog suočavaju sa široko rasprostranjenom diskriminacijom i stereotipima koji ih stavljaju na same margine društva.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika".

Ulična akcija je realizovana kao završna aktivnost u sklopu globalne  kampanje 16 dana aktivzma, a u sklopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III" koji podržava Austrijska razvojna agencija i Češka razvojna saradnja kroz CARE Intrenational, Balkans. 

pogledano 262 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo