Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Ponedjeljak, 09 Mart 2020 15:01

Obiljezavanje romskog praznika Vasilice

Udruzenje zena Romkinja "Bolja buducnost" grada Tuzla je zajedno sa svojim clanicama, korisnicima/cama ali i organizacija koje cine zensku romsku BiH obiljezilo romski praznik Vasilicu u Tuzli. Vasilica je jedan od najznačajnijih romskih tradicionalnih praznika koji se obilježava 14. januara. Praznik je usko povezan sa Romskom Novom godinom, koja se dočekuje 13. januara i traje četiri naredna dana. Na Vasilicu ili Vasiljevdan, obilježavaju se narodni običaji prema kojima je pažnja posvećna guski koja se kolje okrenuta prema istoku. Prema legendi, Romima koji su bježali preko vode od napada osvajača, pomogao je Bog poslavši im guske kako bi se spasili od utapanja.

Vasilica se danas obilježava širom Evrope i ostalim krajevima svijeta i slave je Romi/kinje bez obzira na vjersku pripadnost. Tako je i u Bosni i Hercegovini Vasilica svečan praznik, povodom koga se praktikuju razni običaji zarad uspješne i srećne nove godine.

pogledano 127 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo