Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Ponedjeljak, 09 Mart 2020 15:20

Platforma za unaprjeđenje prava i položaja Romkinja u Bosni i Hercegovini

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle i Ženska romska mreža Uspjeh, pristupili su izradi Platforme za unaprjeđenje prava i položaja Romkinja u Bosni i Hercegovini.  Platforma predstavlja zagovarački instrument za prava Romkinja na domaćem i međunarodnom nivou, koja je konkretan doprinos politici anticiganizma i suzbijanja diskriminacije u bh. društvu.  Ukazujući na napore i nedostatke u bh. politikama koji se odnose na integraciju Roma i Romkinja, Platforma je mehanizam za zagovaranje djelotvornije prakse prepoznavanja, praćenja te sprječavanja različitih oblika diskriminacije romskih žena.

Generalno, u okviru Platforme stavlja se akcenat na uočene nedostatke i u drugim sektorskim strategijama, planovima i politikama u Bosni i Hercegovini. Slijedom različitih analiza i drugih dostupnih pokazatelja istaknuti su ključni problemi i prepreke za bolje uključivanje romskih žena u bh. društvo. Platformom su predložene konkretnije mjere za poboljšanje implementacije dijelova sektorskih strategija, planova i politika koje su važne za  ostvarivanja ekonomsko-socijalnih, političkih, obrazovnih, kulturnih i drugih prava romskih žena u Bosni i Hercegovini.

U Platformi ističemo konkretne probleme i dajemo preporuke vezane za političku i društvenu participaciju romskih žena, socijalnu zaštitu, obrazovanje i kulturna prava, rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici, iskorištavanje djece (posebno ženske) kroz ugovorene brakove i ugrožavanje razvoja i zdravlja zbog većeg indeksa maloljetničkih trudnoća u romskoj zajednici u odnosu na neromsku populaciju i povećane rizike od diskriminacije, te zbog nedostatka sistemske podrške.

Aktivnosti na izradi Platforme realiziralo je Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ a aktivno učešće u izrade pružili su: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Gender Centar Federacije BiH, Ženska mreža BiH, Udruženje za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ BiH, Care International Balkans, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini s namjerom da podrže i sudjeluju u kreiraju zajedničkog okvira djelovanja za poboljšanje prava i položaja Romkinja u bosanskohercegovačkom društvu u cjelini dok su finansijsku podršku procesu izrade ove Platforme pružili OAK fondacija, UN Women i Kvinna till Kvinna.

 

 

pogledano 130 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo