Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Utorak, 10 Mart 2020 11:10

Moje je PRAVO, a ne PRIVILEGIJA!

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” grada Tuzla i Ženska romska mreža „Uspjeh“ Bosne i Hercegovine najavljuje kampanju mjesec dana ženskog romskog aktivizma „MOJE JE PRAVO, A NE PRIVILEGIJA“

U svijetu se žene i dalje nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja.

Bosna i Hercegovina je veliki dio ove statistike, a kada govorimo o marginaliziranim grupama žena, Romkinje su u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge. Romkinje su izložene višestrukoj diskriminaciji, po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa.

Ženska romska mreža „Uspjeh“ je iz tog razloga pokrenula kampanju Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju realizira već devetu godinu za redom.

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

U periodu od 8. marta, Međunarodnog dana žena do 8. aprila, Svjetskog dana Roma 2020. godine, članice Mreže organiziraju niz aktivnosti koje obuhvataju održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima/cama institucija na svim nivoima te događaje u zajednicama.

Na gradskim trgovima 08. Marta sa početkom od 12:00 sati u Tuzli, Bijeljini, Visokom, Kakanju, Prnjavoru i Donjem Vakufu uličnim akcijama obilježavamo početak kampanje.

Ulična akcija u Tuzli održati će se na trgu Slobode sa početkom u 12:00 sati, 08.03.2020. godine.

Poruke koje želimo poslati ovogodišnjom kampanjom su da Romkinje imaju pravo da donose odluke u svoje ime, da participiraju na mjestima odlučivanja, da ostvare svoje mjesto u društvu te da imaju pravo na političku participaciju.

Kampanja se završava simbolično na Svjetski dan Roma/kinja 08.04. sa centralnim događajem, uličnim performansom u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra te prigodnim programom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

pogledano 145 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo